Ayten Turan Yazdı: Cihet Beldesine Mercekten Bakış
CİHET BELDESİNE, MERCEKTEN BAKIŞ
1522 Tarihinde Çeged 1928 Kayıtlarında Ceget sonra ki dönemlerde dilimize Ceğet olarak kalan, Tokat’taki birçok köy isimlerinin Rum ve Osmanlıca ya da Arapça olduğu gerekçesiyle, köyün diğer isimleriyle aynı Türkçe manada olan bugünkü, ismi Cihet, yani YÖN anlamına gelen kendi köyümü mercekten bakarak kaleme almak istiyorum.
Herkesin köyü kendine güzeldir, iyisi kötüsü ne kadar göreceli olsa da, Tokat toprakları doğduğumuz yer olarak kaldı, birçok köy gibi Cihet’lide, doyduğu yerlere büyük şehirlere yerleşti.
Ama asla Cihet’li köylüsünden köyünden uzak kalmadı, büyük şehirlere taşındığı zaman yine kendi köylüsünün semtlerine taşındı, birbirlerine yardım ederek, neredeyse o dönem göç edenler hep aynı işi yaptı, bu da gösteriyor ki, Cihet köyü Halkı her zaman birbirine sahip çıktı, bugünde yan yana olmaya ve birbirlerine güç vermeye devam ediyor.
Daha önceleri Tokat Reşadiye’ye bağlı olan Cihet 4 Şubat 1987 Tarihinde Almus ilçesine bağlandı, 2 Kasım 1991 Tarihin de, belediye statüsüne hak kazanmıştı.
Maalesef ki, 2013 yılında nüfusun 2000 kişinin altına düşmesi sonucu belediyelik düştü.
Cihet köyü tam net olmayarak yazıyorum Oğuz boylarından olduğu söylensede bazı kaynaklarda birçok farklı Türk boyları başka şehirlerden gelip şu an bulundukları mahallelerde farklı soy isimleriyle yerleştiğini görebiliyoruz, bu yazının doğru olduğunu düşünüyorum Cihet mahallelerine ve soy isimlerine bakıldığı zaman fizyolojik olarak birbirine benzemiyorlar, farklı ırk ve soylardan olsalarda zaman içinde evlenme akdiyle Cihet halkı belli bir noktada birbirlerinin soyuna karıştı.
Son yazdıklarımı belki de yazdıklarımla bir bağlantı kuramayacaksınız, ama benim düşüncem şudur ki; Cihet Halkı yüzyıllardır varlıklarını farklı soylardan olsalarda güçlü tuttular ve bugün gelinen noktada da güçlü tutup kendinden olanı hep güçlü olması için çalıştılar, yazının devamında ne demek istediğimi daha net anlayacaksınız.
1992 Cihet’in ilk belediye seçimlerinde DYP den aday olan Selahattin Şahin Kazanmıştı.
1994 Yılında SHP den Ali Kurt kazandı.
1999 Seçimlerin yine DYP den İbrahim İskender kazandı.
2004 Seçimlerinde CHP den Ali Kurt belediye başkanı oldu.
Ve en son belediye seçimlerinde CHP den Şenel İskender belediye başkanıydı.
Belediyelere dikkat ettiniz mi?
CHP li bir köy olarak, ilk belediyelikleri CHP alamadı. Yukarıda da yazdığım gibi, Cihet’de seçimlerde siyasi partilerden çok, kişiler yarıştı.
Önemli olan partiler değil, Cihet’li kime hizmet konusunda güveniyorsa onun yanında oldu, yani kendinden olanın inandığının yanında oldu.
Bir de Cihet’in yıllar içinde ki, nüfusuna değinelim sonra bugüne dönelim istiyorum. Mesela 1960 Yılında Cihet nüfusu 926 kişi, 1985’de 2.049 Kişi, 1990’ da 2.169 Kişi, 2000’de rekor bir nüfusla 3.078 Kişi, 2012’de 2.032 Kişi 2020 de ki, nüfus birden 398’e düşerek, kayıtlara geçmiş.
398 Kişinin çoğunluğunun köyünü bırakmak istemeyen yaşlı nüfus olduğunu tahmin edebiliyoruz.
Cihet köy muhtarı Sayın Hasan Işık beyin verdiği bilgiye göre 19.06.2024 Tarihi itibariyle Cihet’in nüfusu 651 Kişi olarak bildirildi.
Tabi bu nüfusun hızlı bir şekilde 2000 Kişiyi aşması gerekiyor. Bunu da başaracağız, bu konuda çalışmaları bilen biri olarak söylüyorum, köyümüze hizmet almak için Tokat’ın başka belediyelerinde olan Cihet nüfusu kendi köylerine geri dönecek bu sayıda ciddi bir sayı olduğu için Belediye seçimlerinde başarıya ulaşacak diye düşünüyorum.
Şimdi asıl konuya gelelim, yıllar sonra kazanılan belediyeliğin seçimlerine…
Şu an Cihet belediyesi, kayyum ile yönetiliyor olsada yakın bir tarihte seçim olacak.
Seçimlerin demokrasi ile ilerlemesi için adayların çalışmaları şimdiden başladı, aday sayısının çoğunluğu dikkat çekici olsada, Cihet adaletle, demokrasi ile yürümeyi kendine yakıştıran bir belde olduğu için, adayların çokluğundan çok hizmet noktasında kimle yürüyeceğini daha dikkate alıyor.
Burada Cihet halkından çok, siyasi partilerin atayacağı kişileri çok iyi analız etmeleri gerektiğini düşünüyorum.
Neticede yukarıda da belirttiğim gibi, bazen öyle oluyor ki, Cihet Halkı inanmadıkları güvenmedikleri kişi kendi siyasi parti içinde olsa bile partiyi değil kişiyi dikkate alarak seçimlerini yapabiliyorlar.
Geçmiş dönemlere bakıldığı zaman, köylerin belde olmaları hizmet aşamasında çok önemli olduğunu görüyoruz.
Beldelere belediyelik geldiği zaman birçok insan istihdam sağlayacak, beldenin kaynakları doğrultusunda yol su temizlik gibi çalışmalar yapılacak, bugün Cihet köyü muhtarlığı da bu konuda çalışmaları ciddi bir şekilde yürütüyor, anlayacağınız belediyelerin yaptığı birçok hizmeti bugün kısıtlı bir ödenekle muhtarlık yapıyor.
Yani Cihet’e belediye geldiği zaman hizmet daha üstün bir noktada olmalı. Belediye başkanı seçilecek kişi kaybolan yılların acısını çıkartırcasına, çok çalışmalı…
Cihet’i daha iyi noktalara getirmeli.
İlkler her zaman çok yorulur tezini savunan biri olarak söylüyorum.
Geçmişteki, Belediye başkanları hatalarıyla birlikte çok emek verdi, bugün geçmiş dönem yapılan hatalardan ders çıkartılarak ama daha çok çalışarak iyi noktalarda olmak zorunda olan, hasar görmüş birçok yılı kaybolmuş bir belediye alınacak, bu hasarı düzeltmek ve geçmişten daha iyi noktalara getirmek için çok çalışılması gerekli.
Öncelikle yol, su, elektrik, bunlar zaten oluyor, önemli olan farkındalık yaratılması.
Sadece koltuk derdiyle değil, hizmet, aşkıyla beldenin nüfusunun yüksek tutulması, sadece yazları değil kışlarıda nüfusun yüksek noktalarda olması, okulların açılması, sağlık hizmetinin Cihet sınırları içinde olması gibi insani birçok şeyin artık gelmesi gerektiğini ön görerek belediye başkanlığına aday olunması gerekiyor.
Geçmişte ve bugün HES adı altında doğa katliamlarına çare bulunması, dere yataklarının temizliği ve sosyalleşme alanlarının temizliği gibi birçok şeyin öncelik planları içinde olması gerekli.
Cihet köyünün artık daha ciddi noktalarda tanıtılması, biz bize yeteriz düşüncesinden çıkıp Tokat’ta öncü bir belde olunması, Cihet’in ermişlerinin evliyalarının tanıtılıp inanç kültürü içinde ziyaretlerinin yüksek seviyeye çıkartılması, mahalle mahalle sorunların dinleyip kendi coğrafya şartlarına göre hizmet gitmesi ( Derebaşı, alışar, alan yolu, gibi dağlık kesimlerde ki mahallelerle düzlük alanlarda ki mahallelerin ihtiyaçları farklı noktalarda olabilir )
Evet yürümek istenilen yol zor bir yol ama başarılamayacak bir yol değil, Cihet Halkı geçmişte birçok başarıya imza attıysa, bugünkü, şartlarda o imzaları o başarıyı daha kolay elde edecektir.
Yeter ki, adayların demokrasi noktasında birleşip hizmet aşkıyla bu yolu yürümeyi bilmeleri olsun.
Birlik beraberlik içinde inançla adaletle başarılamayacak yürünmeyecek hiçbir yol yoktur.
Unutmayın, yerel seçimler, toplumumuzu şekillendirmek için gücümüzü kullanma fırsatıdır.
Oy kullanmak sadece bir hak değil, aynı zamanda bir sorumluluktur. Diyerek adaylar kadar, seçmenlerinde çok dikkatle itina ile oylarını kullanmalarını dileyerek yazımı sonlandırıyorum.
Ayten Turan 20/06/2024
-
Halil İbrahim Sezer: Bir Öğretmen Bir Hayat
-
Erbaa’da Ergin Hoca’dan Toprak Sanayicilerine Çözüm Önerileri
-
Erbaa Kaymakamı Şehrin Yeni Stadını İnceledi
-
Fatih Kaplan: Turhal Belediye Başkanı Boş İşler Bakanı Olsun!
-
Başkan Yazıcıoğlu Sosyal Medya’da Birinci Oldu
-
Tokat’ta Filistin’e Destek Yürüyüşü Düzenlendi
YORUM BIRAK
YORUMLAR
HABER LİSTESİ
-
01
Halil İbrahim Sezer: Bir Öğretmen Bir Hayat24 Kasım Öğretmenler Günü: Bir Öğretmen, Bir Hayat Bir öğretmenin dokunuşu, bir çocuğun hayatını değiştirebilir. İşte bu gerçek, Tokat’ın küçük bir köyünde yaşanan ilham verici bir hikâyeyle bir kez daha kanıtlanmıştı. 1990’ların başıydı. Genç ve idealist bir öğretmen olan Ali Bey, köy okuluna atanmıştı. Göreve başladığı ilk gün, karşıladığı çocukların gözlerindeki umut onu heyecanlandırmıştı. Ancak […]
-
02
Erbaa’da Ergin Hoca’dan Toprak Sanayicilerine Çözüm ÖnerileriErbaa’da yıllardır faaliyetlerini sürdüren ilçe ve bölge ekonomisine katkıları olan Toprak Sanayicilerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Erbaa Kaymakamı İsmail Altan Demirayak başkanlığından düzenlenen toplanıtıda; G.O.P Üni. Erbaa Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Sayın Doç Dr. Ergin Temel’de bir sunum yaparak toprak sanayicilerinin birleşme, maliyet düşürme gibi temel sorunlarına dair çözüm önerilerinde bulundu. Kaynaklarımızdan aldığımız bilgiye […]
-
03
Erbaa Kaymakamı Şehrin Yeni Stadını İncelediErbaa Kaymakamı İsmail Altan Demirayak geçtiğimiz aylarda hizmete açılan Erbaa İlçe Stadyumunu inceledi ve gereken eksiklerin giderilmesi için talimat verdi. Erbaa Kaymakamlığı sosyal medya hesabından yapılan açıklamada: “Sayın Kaymakamımız İsmail Altan DEMİRAYAK yapımı yeni tamamlanan ilçe stadyumunun son durumu hakkında incelemelerde bulundu. Erbaa Gençlik Spor Müdürü Raif ÜNAL yapılan ziyarete katıldı. ATATÜRK VE ERDOĞAN’IN RESİMLERİ […]
-
04
Fatih Kaplan: Turhal Belediye Başkanı Boş İşler Bakanı Olsun!TURHAL BELEDİYE BAŞKANI BOŞ İŞLER BAKANI OLSUN! Chp’li Turhal Belediye Başkanı M. Erdem Ural’ın bu resminini Turhal’dan takipçilerimizden biri attı ve bizde resmin içeriğini inceledik. Sayın başkan, trafik kazalarının çok olduğu bir yola led tabela yaptırmış… Koskocada bir açıklama eklemiş; Şöyle oldu böyle oldu, falanca yere gittik filanca talebi ilettik falan filan. Sayın başkan, siz […]
-
05
Başkan Yazıcıoğlu Sosyal Medya’da Birinci OlduBAŞKAN MEHMET KEMAL YAZICIOĞLU’NDAN TÜRKİYE 1’İNCİLİĞİ Tokat Belediyesi, sosyal medya platformlarında gerçekleştirdiği etkin ve başarılı çalışmalarla Türkiye genelinde büyük bir başarıya imza attı. Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu; takip, beğeni ve yorumlarla elde ettiği etkileşim oranları sayesinde İl Belediye Başkanları arasında Türkiye sıralamasında birinci seçildi. 01 -30 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen Sosyal Medya analizinde açık […]