Ayten Turan Yazdı: Sanatçısız mı Sponsorsuz mu?
SANATÇISIZ MI, SPONSORSUZ MU?
Yıllardır dikkatimi çeken ve izlemlediğim bir yapıyı sizlere anlatmak istiyorum.
Yıllar önce bir toplantıda sonradan kim olduğunu öğrendiğim bir beyefendi sahneye çıkıp, bizler olmazsak, sanatçılar olmaz diye bir söylemde bulunmuştu.
Bu söylem bana öyle saçma ve mantıksız gelmişti ki, bir iş adamı parası var diye sanatçı biz olmazsak olmaz demesi bana göre acizliktir.
Sanat bambaşka birşey ses yetenek ve çalışmaya birlikte paranın gücünün yetmeyeceği bir şeydi benim gördüğüm, sanatçılar bana göre özel insanlar olmalıydı.
Ama sonra ki yıllarda farkettim ki, bazı sanatçılar kendi yeteneklerini hice sayar gibi parası olan baronların etrafında fır dönüyor.
Maalesef ki sanat camiası, sponsorlarla dönüyormuş ama sanatçıların unuttuğu bir şey vardı, iş insanlarınında sanatçılara ihtiyacı var, eğer televizyon, basın organları ve sponsor olduğu sanatçılar olmazsa iş insanları kendi reklamlarını nasıl yapacaklardı, eğer kazandırmasaydı bu iş insanları sponsor olabilir kendi adlarını duyabilirler miydi?
İşin aslı dönen bir çark var ve bu çarkın içinde sanatçı da, sponsor da, kendilerini yok saymamalı özellikle birinin parası var diye ben olmazsam sanatçılar olmaz deme gibi bir hadsizlik yapmamalıydı.
Diğer taraftan gerçek sanatçılar, sponsor aramaz, sponsor o sanatçıyı bulur ve yaptığı programlarda sponsor sanatçıya arsasını yok çayını sattırmaz sanatçı çıkar sahneye aslanlar gibi sanatını icra eder, yerine geçer o programda ki reklam işi sanatçıya değil programın yapısını hazırlayan insanlara aittir.
Sanatçı daha şarkısını bile söylemeden çıkıp bilmem nerede arsa bilmem kuvvet macunu reklamı için ekranda olmaz.
Dediğim gibi sanat icra etmek herkesin harcı değildir.
Sanatçı olmakta sadece ellik halay okumakta değildir.
Özellikle Tokat sanatçılarımızın samimiyetine inanarak yazıyorum bu yazımı gerçekten sanat emek demek, fedakarlık demek, birçok sanatçı dostların çektikleri sıkıntıları takip eden biri olarak söylüyorum bazı sanatçı arkadaşlar emek verip bedel öderken gerçekten sanatla alakası olmayan insanların daha çok kazanması bana manidar geliyor.
Özellikle son günlerde yaşadığımız salgın hastalık döneminde en çok sanatçı arkadaşlarımız işsiz kaldı, gerçi çok nadirdir sanırım Tokatta sadece sanatını icra ederek para kazanan.
Bir çok sanatçımız ek iş yapıyor maalesef ki, gün içinde en ağır işlerde evinin rızkını çıkarırken akşamlarıda hem sanat aşkıyla hemde ek kazanç için sahnelerde yerini alıyor.
Birde sanatçı sadece sahnede olmamalı sanatçı her hareketiyle halkına onu takip eden kitlesine örnek olmayı bilmeli ama bakıyorum, ön yargılar içinde bir çok sanatçı arkadaşımız haksız ithamlarda kalıyor ve bazılarıda sadece birkaç eser ezberleyim kendilerine sanatçı diyorlar.
Tabi bunlar gibi birçok örnek gösterebiliriz ama bizim derdimiz sanata ve sanatçıya saygılı olunması, sanatçının kendini yetiştirmesi okuması öğrenmeye açık olması, topluma iyi örnek olması ve iş insanlarının da sanatçının yanında olması sanatçıya kendini özel hissetmesi para için ben olmasam onlarda olamaz gibi bir gaf işlememesi çünkü iş insanları nasıl kolay yetişmiyorsa sanatçılarda çok emek vererek bedeller ödeyerek sanatlarını icra ediyorlar, sanatçıların iş insanlarından bir farkı var ki, bu çok büyük bir fark iş insanları paranın peşinde koşuyorlar ve kazanmaya odaklı yollarında yürüyorlar.
Sanatçılar öyle mi?
Sanatçı aşkla sanatını yapmak istiyor, sonuçta para için değil içinde ki, sanat aşkıyla bunu yapıyor ve yeri geliyor birçok ek iş yaparak ekmeğini kazanıyor.
Şansı yaver giderse iyi paralar kazansada bazen o şans hiç gülmüyor, sanatı yok sayanların yüzünden sanatçı zor yanlış yollarda yürümek zorunda bırakılıyor.
Son olarak ne sanatçıya nede iş insanlarına ego ve haddini aşan sözler yakışmaz, bırakın herkes işini yapsın unutmayın iş insanları sanatçılar sayesinde seslerini duyurabiliyorlar, sanatçılarımızda maalesef ki, bu iş insanlarının destekleriyle ayakta durabiliyorlar, maalesef diyorum bu çok adaletsiz bir çark ve bu çarkın dişleri ne kadar bellide olsa en ufak bir sarsıntıda yanlış hamlede kırılan sanatçıların çarkı oluyor.
Sanatla kalın,
Ayten Turan 11/09/2020
-
BAŞKAN YAZICIOĞLU: “TOKAT’IN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRİYORUZ”
-
Muhtar Palazoğlu Mahallesinin Zararının Karşılanmasını İstiyor
-
Alim Ayasun’dan İlçe Şampiyonuna Umre Hediyesi
-
Yaz-Def’in Üstün Çabası Sonuç Verdi
-
Tokat’ta Üretilecek 26 Ülkeye İhraç Edilecek
-
Halil İbrahim Sezer: Kağıt Bardak
YORUM BIRAK
YORUMLAR
HABER LİSTESİ
-
01
BAŞKAN YAZICIOĞLU: “TOKAT’IN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRİYORUZ”BAŞKAN YAZICIOĞLU: “YENİ ARAÇLARIMIZLA BELEDİYEMİZE BÜYÜK BİR TASARRUF SAĞLIYORUZ” Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, Tokat Belediyesi’ne kazandırılan 14 yeni aracın tanıtımını yaptı. Tokat Belediyesi Fen İşleri Şantiyesinde yeni araçları yerinde inceleyen Başkan Yazıcıoğlu, belediyeye kazandırılan 14 yeni araç ile Tokat’ın çehresini değiştireceklerini, kenti tertemiz yapacaklarını söyledi. Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu’nun talimatlarıyla Tokat […]
-
02
Muhtar Palazoğlu Mahallesinin Zararının Karşılanmasını İstiyorTokat’ın Erbaa ilçesinin merkez ve en büyük mahallerinden biri olan Gazi Osman Paşa Mahallesi’nde bulunan elektrik trafosunun sık sık arıza vermesiyle birlikte çıkan yangından sonra düzensiz elektrik verilmesi sonucu mahalle sakinlerinden beyaz eşyası arızalanan vatandaşlar çaresiz kaldı. Olayla ilgili açıklama yapan ve daha önce Çedaş Müdürlüğü’ne dilekçe yazdığını belirten Gazi Osman Paşa Mahallesi Muhtarı İlhan […]
-
03
Alim Ayasun’dan İlçe Şampiyonuna Umre HediyesiErbaa ve civarında Vera Turizm acentalığını yürüterek her yıl Hac-Umre organizasyonlarında hanımlara eşi Hülya Ayasun erkeklere kendisi rehberlik ederek başarılı çalışmalara imza atan Alim Ayasun yine örnek olacak bir çalışmaya imza attı. Erbaa İlçe Müftülüğü tarafından düzenlenen Yaz Kur’an Kurslarında öğrenim gören öğrencilerin katıldığı yarışmada birinci olan öğrenci Rumeysa Nur Akar’a Umre hediyesi verdi. Konu […]
-
04
Yaz-Def’in Üstün Çabası Sonuç Verdi2022 yılında kurulan Yeşilyurt-Artova-Zile İlçeleri Dernekler Federasyonu gayretli çalışmaları sonuç verdi. Kurulduğundan itibaren örnek çalışmalara imza atan Yaz-Def yaptığı gayretli girişimler sonucunda Artova Zile arasını Karayolları ağına katıp düzenlemesinin yapılmasını sağladı. Konu hakkında bilgi veren Yaz-Def Başkanı Rıza Doğan; “Kurulduğumuz ilk günden beri gerek Tokat Valiliği gerek Tokat Karayolları Şube Müdürlüğü olsun sık sık gündeme […]
-
05
Tokat’ta Üretilecek 26 Ülkeye İhraç EdilecekTOKAT’TA ÜRETİLECEK 26 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLECEK! Tokat Organize Sanayi Bölgesinde 150 Milyon Dolarlık yatırımla Modüler Prefabrik Üretim Merkezi kuruluyor. Yaklaşık 500 kişinin istihdam edileceği üretim merkezinde üretilen prefabrik ürünler 26 ülkeye ihraç edilecek. Tokat’a yatırım yapacak olan DMT Modüler Prefabrik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Aydoğan, Yönetim Kurulu Üyeleri Burak Aydoğan ve Ahmet Aydoğan Tokat […]